Categorieën
Uncategorized

Brouwen in lockdown

Er is natuurlijk veel meer tijd om te brouwen nu we verplicht wekenlang in huisarrest zijn. De brouwketel staat hier minstens 2 keer per maand te borrelen met heel wat lekkers. We gebruiken de tijd vooral om een aantal eerdere recepten te verbeteren en aan te passen.

Ik brouw thuis telkens 20 à 30 liter waardoor het splitsen van een brouwsel voor de vergisting moeilijk is. Dan blijft er immers behoorlijk weinig bier over, zeker na het hevelen en het onvermijdelijke verlies in leidingen, in de gistrest etc… Als alternatief brouw ik daarom een aantal recepten meerdere keren, telkens met kleine wijzigingen.

Hierdoor hebben we nu een heleboel afgewerkte recepten klaarstaan. Zo hebben we een variant op ons origineel Johanna-bier waarbij we de sinaastoets versterken door toevoegen van appelsienschillen, en een deel van de suikers door honing vervangen. Het bier zal de naam Johanna Orange Grand Cru meekrijgen.

En ook ons experiment met verzuurde bieren is succesvol gebleken. Het fruitbiertje zal de naam Blomme Roodbruin met Blauwe Bes meekrijgen. De hoeveelheid blauwe bessen moet nog afgestemd worden, maar het basisbier is alvast verrassend.

Volgende week wil ik graag nog eens een nieuwe stijl uitproberen. Zoals steeds willen we vertrekken van een Belgische bierstijl omdat we hier best trots op mogen zijn. Met zo’n rijk bierverleden zijn er trouwens mogelijkheden genoeg. Hebben jullie suggesties? Laat maar horen!

Onze bottellijn in actie
Categorieën
Uncategorized

Kveik gist

Een dikke maand geleden vertelden we hier over ons experiment met een Brutbier dat jammerlijk mislukte. De gebruikte gist bleek onvoldoende bestand tegen het hoge alcochol percentage van dit bier.

Dit weekend heb ik dit bier opnieuw gebrouwen, maar deze keer hebben we de grove middelen ingezet. Voor de hoofdgisting maakte ik gebruik van een Noorse Kveik gist. Deze is bij ons nog weinig bekend, maar heeft een aantal zeer interessante eigenschappen waarover ’t Wort Wat eerder al een mooi artikel schreef. Tot voor kort waren deze gisten moeilijk verkrijgbaar, maar ondertussen heeft Wyeast ze in assortiment.

Waarom Kveik? Wel, zeer simpel: ze kunnen alcochol percentages tot 16% aan en dat is exact wat we hier zoeken. Bovendien ben ik ook zeer benieuwd naar de smaak van deze gist. De combinatie van een Belgisch biertype met een Noorse invloed, kan een leuke combinatie worden! Extra voordeel: Kveik gisten werken zeer snel (na 6u was de vergisting reeds volop bezig) en dus kunnen we versneld proeven!

Categorieën
Recepten

Thuiswerk

Net als vele Belgen, ben ook ik ondertussen thuis aan de slag en proberen we zo goed mogelijk de regels van de overheid op te volgen omwille van COVID-19. Een vreemde periode want zeker voor de horeca-sector zal de impact enorm zijn. Wij denken alvast na hoe wij als kleine brouwerij de café-uitbaters kunnen helpen wanneer dit voorbij is. Ook het Maldegems bierfestival waarop we een standje hadden voorzien is helaas uitgesteld.

Het positieve is dat we heel wat tijd hebben om nieuwe recepten uit te proberen. De nodige ingrediënten kunnen we nog steeds krijgen bij De Hopduvel die voorlopig nog steeds open is – allen daarheen dus!

Vorige zaterdag hebben we ons voor het eerst gewaagd aan een recept met ‘driedubbele fermentatie’. Het is een techniek waar we recent veel over lezen op Amerikaanse fora en waarbij men de verzuring van typisch Belgische bieren zoals geuze en roodbruin probeert na te bootsen. Alleen vervangt men de spontane vergisting door een fermentatie met de Lactobacillus bacterie.

De bacterie wordt toegevoegd aan de bierwort na koeling en zorgt ervoor dat de zuurtegraad van het bier stevig zakt van een pH 5 naar een waarde kleiner dan 4.  Vervolgens koken we het bier opnieuw, voegen we de hop toe en gaan we opnieuw afkoelen om de gewone gist toe te voegen.

We hebben ook een hoeveelheid blauwe bessen toegevoegd voor een extra fruittoets. Benieuwd naar het resultaat binnen enkele weken!

 

IMG_20200314_1120395
Brouwen met melkzuur bacterie

 

 

Categorieën
Uncategorized

Maldegems Bierfestival

Op 21 maart zullen wij met Tripel Johanna aanwezig zijn op het Maldegems Bierfestival. Ontdek ons tussen allerlei andere lekkers!

Meer info:

https://maldegemsbierfestival.wordpress.com/

Categorieën
Recepten

Af en toe loopt het ook eens mis…

Brouwen is experimenteren en dus loopt het soms ook eens fout. Een omgestoten emmer, een slecht werkende gist of een bier dat gewoon niet lekker smaakt, ik heb het ondertussen allemaal meegemaakt.

Helaas is ook het ‘champagnebier’ dat we begin Februari hebben gebotteld, mislukt. Vandaag heb ik het bier voor het eerst geproefd, maar het is overduidelijk dat niet alle suikers zijn vergist. Ik had al een vermoeden na de eerste vergisting, maar dat is nu dus helemaal zeker. Dat wordt dus een 40-tal flessen uitgieten in de gootsteen.

De reden? Waarschijnlijk is de gist die ik gebruikte onvoldoende bestand tegen het hoge alcocholpercentage dat ik wou bekomen. De gist was ook al wat ouder en dus misschien ook al wat minder ‘gezond’. Binnenkort proberen we het dus gewoon nog eens opnieuw met een andere gist!

Het ‘mislukte’ bier
Categorieën
Uncategorized

Blijf op de hoogte

Met Brouwerij BlommeCaes zijn we te vinden op heel wat sociale media. Wil jij ook op de hoogte blijven van onze activiteiten en hoe het er in onze hobbybrouwerij aan toe gaat, hou dan zeker onze pagina’s in de gaten!

Facebook / Instagram

Op onze Facebook-pagina delen we voornamelijk evenementen en locaties waar we met onze bieren te vinden zijn

Op Instagram delen we geregeld foto’s van de brouwsels en het ‘leven zoals het is’ in onze brouwerij

Bier reviews

Wil je laten weten wat je van ons bier vindt, dan kan je een review achterlaten op Untappd of Ratebeer. Jullie feedback is zeer welkom!

Categorieën
Recepten

‘brut bier’ proefbrouwsel

Afgelopen weekend heb ik 30 liter brut bier op fles gebotteld. Het is ons eerste experiment met een zwaarder bier van 11% alcochol en een gemengde gisting. Bedoeling is om aan dit bier in een latere versie fruit toe te voegen en zo het equivalent van een ‘rose’ te bekomen.

Het bottelen van ‘Columbus’

Voor dit bier gebruiken we een mix van lichte moutsoorten en glucose. De hopgift bestaat uitsluitend uit Columbus, wat ook de naam zal worden van dit bier – een verwijziging naar mijn vroegere studententijd.

En dan het belangrijkste bij dit type bier: de gist. Voor de eerste fermentatie heb ik gekozen voor een saisongist om maximaal de suikers om te zetten. De tweede vergisting op fles gebeurt met champagnegist om de bottelsuiker om te zetten. Deze laten we nu even verdergisten en vervolgens starten we met het draaien van de flessen (of in het Frans de ‘remuage’) om uiteindelijk binnen een 2-tal maanden de gistprop te verwijderen.

Het draaien van de flessen
Categorieën
Uncategorized

Onze huisbrouwerij

Hobbybrouwerij BlommeCaes is een project dat rond 2016 werd opgestart, toen ik online een eerste brouwketel kocht. Sindsdien probeer ik elke maand te experimenteren met een nieuw recept. Ik maak telkens ongeveer 30 liter wort (een mix van water, mout en hop), die vervolgens vergist in een tot temperatuurkast omgebouwde koelkast. Elk recept heeft zijn eigen nummer, en we zijn ondertussen bij ‘experiment 26’ aanbeland. In totaal dus meer dan 500 liter bier, en daar zijn we behoorlijk trots op.

Ondertussen zijn er een 3-tal recepten die volledig zijn afgewerkt en die door vrienden en familie zijn goed bevonden. Die willen we graag op iets grotere schaal in de markt brengen:

  • Tripel Johanna – een blond hooggistend bier met een toets van sinaas en citrus. De mooie schuimkraag komt uitsluitend van gerstmout.
  • Saison Gantoise – een lokale variant op deze Waalse bierstijl. Een ver uitgegist bier met een zeer frisse afdronk. Perfect voor een mooie zomerdag
  • Een pils die nog een naam moet krijgen. We staan open voor suggesties!

De Tripel Johanna lieten we in de zomer van 2019 op grotere schaal brouwen bij Craywinckelhof. Ondertussen zijn hiervan reeds 1600 liter gebrouwen. Het bier is te verkrijgen in de betere Gentse bierwinkel.

Sfeerbeeld bierflesjes
Huisproevertjes