Brigitta

Brigitta zuur bessenbier

Het verhaal van Brigitta zuur bessenbier

Brigitta (5.5% alc) is een fruitbier van gemengde gisting gemaakt met blauwe bessensap en verschillende mouten

Ook Brigitta is vernoemd naar een sterke vrouw, namelijk mijn grootmoeder. Het is het tweede bier gelanceerd door onze bierfirma. Brigitta is een ‘kettle sour’ bier met gemengde vergisting en toevoeging van blauwe bessen. Eerst werd het bier verzuurd door middel van melkzuurbacteriën, een proces dat ook voor roodbruin-bieren wordt gebruikt. Hierna vindt een normale vergisting plaats. Brigitta zuur bessenbier wordt gemaakt met haver, gerst en Sloveense aromahop. Aan het bier is blauwe bessensap toegevoegd voor een leuke zuurzoete fruitsmaak.

Sfeerbeeld bierflesjes
Sfeerbeeld

Over de Brouwerij

Brouwerij BlommeCaes is ontstaan in 2017 als een hobby-project. Ik ging toen aan de slag met een startpakket ‘bierbrouwen’ en begon al snel te experimenteren met een aantal eigen recepten. Om mijn theoretische kennis te verbeteren volgde ik in 2018 in avondonderwijs bij CVO Brussel een cursus fermentatietechnieken. Met behulp van de geleerde technieken brouw en verfijn ik nu maandelijks de verschillende recepten.

Met Blommecaes wil ik trouw blijven aan de rijke geschiedenis van ons Belgisch bierland. Voor de meeste van mijn recepten vertrek ik daarom van de historische bierstijlen waar we best trots op mogen zijn, zoals Saison, Tripel, Oudbruin, Lambic etc… Wel probeer ik deze steeds een eigentijdse toets te geven, de wereld staat immers niet stil. Hiervoor maak ik gebruik van nieuwe brouwtechnieken, of combineer ik verschillende stijlen om tot een verrassend resultaat te komen. Een IPA zullen we dus niet meteen uitbrengen, maar een combinatie van een Britse en Belgische stijl zien we dan wel weer helemaal zitten!

Tripel Johanna is het eerste recept dat onze woonkamer heeft verlaten en ook te koop is in de regio Gent. We maken hiervoor gebruik van Brouwerij Craywinckelhof die het recept in grotere oplage voor ons brouwt. SInds December 2020 is het geassortiment uitgebreid met Brigitta, een verzuurd fruitbier & een Limited Edition Johanna – gerijpt op whiskey-vaten.

Op dit moment experimenteren wij op een kleine brouwinstallatie van 30L en worden alle bieren extern gebrouwen. We hopen echter op middellange termijn een eigen nanobrouwerij van 150 liter op te starten en zo extra recepten te kunnen lanceren.

Blijf op de hoogte!

Wil je meer weten over onze Brouwerij en op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!