Categorieƫn
Recepten

‘brut bier’ proefbrouwsel

Afgelopen weekend heb ik 30 liter brut bier op fles gebotteld. Het is ons eerste experiment met een zwaarder bier van 11% alcochol en een gemengde gisting. Bedoeling is om aan dit bier in een latere versie fruit toe te voegen en zo het equivalent van een ‘rose’ te bekomen.

Het bottelen van ‘Columbus’

Voor dit bier gebruiken we een mix van lichte moutsoorten en glucose. De hopgift bestaat uitsluitend uit Columbus, wat ook de naam zal worden van dit bier – een verwijziging naar mijn vroegere studententijd.

En dan het belangrijkste bij dit type bier: de gist. Voor de eerste fermentatie heb ik gekozen voor een saisongist om maximaal de suikers om te zetten. De tweede vergisting op fles gebeurt met champagnegist om de bottelsuiker om te zetten. Deze laten we nu even verdergisten en vervolgens starten we met het draaien van de flessen (of in het Frans de ‘remuage’) om uiteindelijk binnen een 2-tal maanden de gistprop te verwijderen.

Het draaien van de flessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *