Thuiswerk

Net als vele Belgen, ben ook ik ondertussen thuis aan de slag en proberen we zo goed mogelijk de regels van de overheid op te volgen omwille van COVID-19. Een vreemde periode want zeker voor de horeca-sector zal de impact enorm zijn. Wij denken alvast na hoe wij als kleine brouwerij de café-uitbaters kunnen helpen wanneer dit voorbij is. Ook het Maldegems bierfestival waarop we een standje hadden voorzien is helaas uitgesteld.

Het positieve is dat we heel wat tijd hebben om nieuwe recepten uit te proberen. De nodige ingrediënten kunnen we nog steeds krijgen bij De Hopduvel die voorlopig nog steeds open is – allen daarheen dus!

Vorige zaterdag hebben we ons voor het eerst gewaagd aan een recept met ‘driedubbele fermentatie’. Het is een techniek waar we recent veel over lezen op Amerikaanse fora en waarbij men de verzuring van typisch Belgische bieren zoals geuze en roodbruin probeert na te bootsen. Alleen vervangt men de spontane vergisting door een fermentatie met de Lactobacillus bacterie.

De bacterie wordt toegevoegd aan de bierwort na koeling en zorgt ervoor dat de zuurtegraad van het bier stevig zakt van een pH 5 naar een waarde kleiner dan 4.  Vervolgens koken we het bier opnieuw, voegen we de hop toe en gaan we opnieuw afkoelen om de gewone gist toe te voegen.

We hebben ook een hoeveelheid blauwe bessen toegevoegd voor een extra fruittoets. Benieuwd naar het resultaat binnen enkele weken!

 

IMG_20200314_1120395
Brouwen met melkzuur bacterie

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *