Brouwen in lockdown

Er is natuurlijk veel meer tijd om te brouwen nu we verplicht wekenlang in huisarrest zijn. De brouwketel staat hier minstens 2 keer per maand te borrelen met heel wat lekkers. We gebruiken de tijd vooral om een aantal eerdere recepten te verbeteren en aan te passen.

Ik brouw thuis telkens 20 à 30 liter waardoor het splitsen van een brouwsel voor de vergisting moeilijk is. Dan blijft er immers behoorlijk weinig bier over, zeker na het hevelen en het onvermijdelijke verlies in leidingen, in de gistrest etc… Als alternatief brouw ik daarom een aantal recepten meerdere keren, telkens met kleine wijzigingen.

Hierdoor hebben we nu een heleboel afgewerkte recepten klaarstaan. Zo hebben we een variant op ons origineel Johanna-bier waarbij we de sinaastoets versterken door toevoegen van appelsienschillen, en een deel van de suikers door honing vervangen. Het bier zal de naam Johanna Orange Grand Cru meekrijgen.

En ook ons experiment met verzuurde bieren is succesvol gebleken. Het fruitbiertje zal de naam Blomme Roodbruin met Blauwe Bes meekrijgen. De hoeveelheid blauwe bessen moet nog afgestemd worden, maar het basisbier is alvast verrassend.

Volgende week wil ik graag nog eens een nieuwe stijl uitproberen. Zoals steeds willen we vertrekken van een Belgische bierstijl omdat we hier best trots op mogen zijn. Met zo’n rijk bierverleden zijn er trouwens mogelijkheden genoeg. Hebben jullie suggesties? Laat maar horen!

Onze bottellijn in actie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *