Kveik gist

Een dikke maand geleden vertelden we hier over ons experiment met een Brutbier dat jammerlijk mislukte. De gebruikte gist bleek onvoldoende bestand tegen het hoge alcochol percentage van dit bier.

Dit weekend heb ik dit bier opnieuw gebrouwen, maar deze keer hebben we de grove middelen ingezet. Voor de hoofdgisting maakte ik gebruik van een Noorse Kveik gist. Deze is bij ons nog weinig bekend, maar heeft een aantal zeer interessante eigenschappen waarover ’t Wort Wat eerder al een mooi artikel schreef. Tot voor kort waren deze gisten moeilijk verkrijgbaar, maar ondertussen heeft Wyeast ze in assortiment.

Waarom Kveik? Wel, zeer simpel: ze kunnen alcochol percentages tot 16% aan en dat is exact wat we hier zoeken. Bovendien ben ik ook zeer benieuwd naar de smaak van deze gist. De combinatie van een Belgisch biertype met een Noorse invloed, kan een leuke combinatie worden! Extra voordeel: Kveik gisten werken zeer snel (na 6u was de vergisting reeds volop bezig) en dus kunnen we versneld proeven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *